Konkurs o zdrowym żywieniu pt. „Wiem co jem”.

wpis w: Konkursy, Newsy | 0

REGIONALNE CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ 

oddział MiPBP w Lubaniu

zaprasza uczniów w powiecie lubańskim do udziału

W KONKURSIE WIEDZY O ZDROWYM ŻYWIENIU

 pt. „Wiem co jem”

REGULAMIN KONKURSU

Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich typów szkół funkcjonujących na terenie miasta Lubań i powiatu lubańskiego.

I. CELE KONKURSU:

  1. rozwijanie zainteresowania zdrowym odżywianiem;
  2. promocja zdrowego odżywiania;
  3. propagowanie wśród dzieci wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia;
  4. rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi;
  5. kształtowanie pożądanych postaw proekologicznych uczniów;
  6. promocja uczniów, nauczycieli i placówek oświatowych.

II. TERMINY:

  • Termin zgłoszenia uczestnictwa do 13 maja 2022, na załączonej karcie do siedziby RCEE.
  • Termin konkursu 27 maja 2022. godz. 10.00.

III. MIEJSCE:

  • Sala konferencyjna Łużyckiego Centrum Rozwoju w Lubaniu.

IV. FORMA PRACY:

  • każda szkoła uczestnicząca w konkursie wystawia trzyosobową reprezentację w poszczególnych kategoriach:
  • szkoły podstawowe klasy I – III, IV – VI, VII – VIII,
  • szkoły ponadpodstawowe.

V. FORMA KONKURSU:

  • Konkurs składać się będzie z dwóch części:

I   – zadań teoretycznych,

II  – zadań praktycznych.

VI. OCENA:

  • Na ocenę każdej drużyny składać się będą punkty zdobyte za zadania teoretyczne i zadania praktyczne.

VII. NAGRODY:

  • Po sprawdzeniu prac konkursowych drużyna otrzyma dyplom zdobytego miejsca.
  • Przewiduje się miejsca I, II, III  w czterech kategoriach wiekowych, oraz dopuszcza się przyznanie nagrody ex aequo.
  • Jako nagrody przewiduje się karty prezentowe sieci Empik.
  • Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w formie protokołu na stronie RCEE (www.rceeluban.pl) oraz przekazane e-mailem do szkoły.
  • Nagrody dla najlepszych zostaną wręczone na specjalnie zorganizowanej uroczystości.

VIII. ZAKRES WIEDZY: 

  • Piramida żywieniowa.
  • Zasady zdrowego odżywiania.
  • Składniki pokarmowe: rola w organizmie, występowanie w pokarmach, zdrowotne skutki niedoboru.
  • Antyoksydanty w warzywach i owocach – korzyści dla zdrowia.
  • Substancje dodawane do żywności.
  • Planowanie jadłospisu zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.
  • Odczytywanie informacji z etykiet produktów żywnościowych.
  • Choroby spowodowane niewłaściwym odżywianiem.

IX. ŹRÓDŁA:

  • Informacje zawarte w ogólnodostępnych źródłach: książkach, książkach kucharskich, atlasach, czasopismach, źródłach dostępnych w Internecie, bibliotekach. 

X. UWAGI KOŃCOWE:

  • Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.
  • Forma organizacyjna przebiegu konkursu będzie uzależniona od ilości zgłoszeń i drużyn.

                  Zapraszamy do udziału!